SON DAKİKA
Hava Durumu

Sosyal medyanın virüs üzerindeki etkisi

Yazının Giriş Tarihi: 04.05.2020 23:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.05.2020 23:14


Türkiye’nin koronavirüs ile mücadelesinde bu kadar başarılı olması hem iktidara muhalif kesim hem de diğer ülkeler tarafından çok beklenilen bir şey değildi. Şehir Hastanesi gibi sağlık yatırımları çokça eleştirilen ülkemizde salgın esnasında bu hastanelerin ne kadar gerekli olduğu herkes tarafından görüldü. 
Buna ek olarak Çin’den ilacın önceden teminiyle birlikte farklı ilaçların da devreye sokulmasıyla ne mutlu bize ki yaşamını yitirenlerin sayısı dünya sıralamasının oldukça altında kaldı. Türkiye’nin sağlık alanının başında Prof. Dr. Fahrettin Koca gibi bir bakanın bulunması gerçekten ülkemiz için büyük şans. Süreç ekonominin doğuracağı ciddi sıkıntılar da önlenerek çok iyi yönetildi. 
Fakat virüsün bu kadar yayılmamasının ana etkilerinden biri sosyal medya sayesinde oldu. Elbette asılsız, halkı korkutan, üzen çok yayın da yapıldı, ancak bilinçlendirme anlamında sosyal medyanın kullanımı gerçekten takdire değer… Tüm Bakanlıklar, belediyeler, valilik ve kaymakamlıklar Bakan Koca ve bilim kurulu tarafından belirlenen tedbirleri neredeyse anlık olarak sosyal medyadan halka duyurdular. 
Hafta sonları, 4 gün ve 3 gün yapılan sokağa çıkma kısıtlaması ile risk yüzdesel olarak da azaltılmış oldu. 
Ayrıca teknolojinin de doğru yönetildiğini söylemek mümkün… Şöyle ki; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19 virüsüne karşı bazı teknolojik projelerin destekleneceğini, örneklemek gerekirse Bilkent Üniversitesi ulusal nanoteknoloji araştırma merkezi bu konu ile ilgili önemli çalışmalar yürüttüğünü açıkladı. Konuyla ilgili çalışmalarına devam eden merkez, virüsün insan hücrelerine tutunmasını sağlayan proteini bu virüsü durdurulması için kullanmayı amaçladıklarını söyledi. Bu sayede vücuda girmiş bir virüsün hızla çoğalması durdurulmuş olacak. 
Yine Sabancı Üniversitesi de koronavirüsle mücadelede yeni bir dezenfektan geliştirdi. Son teknolojiyle geliştirilen bu dezenfektan kullanıldığı yüzeylerde üç aya kadar herhangi bir virüsün bulaşmasını engelliyor. Üniversite’nin laboratuvarlarında üretilecek olan 10 ton dezenfektan ise Sağlık Bakanlığı’na bağışlandı.
Her şerde bir hayır vardır, dünyada Türkiye yapamaz, başaramaz imajı virüse karşı verdiğimiz mücadele ile birlikte yerle bir oldu. Ülkemizle ne kadar övünsek az…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.