SON DAKİKA
Hava Durumu

Tayınla üzüm hoşafına indirgenen Çanakkale!

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2019 21:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2019 21:30
Dünya belki böyle bir savaşı görmedi ve görmeyecek. Bir millet ağzı süt kokan sabilerini bile asker etmiş savaşa yollamış. Bir millet varını yoğunu ortaya koymuş vatan elden gitmesin diye. Her santimetrekaresi kahramanlık dolu vatanın kapısını Çanakkale’yi açtırmamış zalimlere.

Her bir yanı kahramanlık destanlarıyla dolu. Her bir askerinin hikayesi var. Her günü ciltlerce kitap olacak dünyanın en muhteşem destanlarıyla dolu.

Çok değil 104 yıl önce yaşandı bunlar. Kaç kişi ne kadarını biliyor. İlk orta eğitimde tarih kitaplarında ne yer aldıysa o kadar… Oysa Çanakkale savaşları başlı başına müfredata alınıp ders olarak konulması gereken tarihimizin şanlı sayfalarından biri. Bu ülkede herkesin gidip görmesi gereken bir yer Gelibolu.

Bir ruh var orada. Yenilmez, vazgeçmez bir iman var. Bir irade var ki dünyada hiçbir millete nasip olmamış muhteşem bir irade. Bunların hepsini bir kenara bırakıp tayına üzüm hoşafına takılıyoruz ne acı. Bugün koca üniversitelerimiz bile tayın ve üzüm hoşafı yaparak anıyor Çanakkale’yi…

Binlerce film çıkar Çanakkale’den. Binlerce roman yazılır üstüne. Üniversitelerde bölüm kurulmalı örneğin Çanakkale Savaşları üzerine. Koca Çanakkale Savaşlarının o muhteşem zaferin ve ödenen bedellerin simgesi üzüm hoşafı ile tayın olmamalı. Böylesi ihtişamlı bir tarih bu anlamsız propaganda içinde itibarsızlaştırılmamalı.

Çanakkale’de bir dünya savaşı yaşandı. Haç ile Hilal karşı karşıya geldi. Orada savaş vardı akşam yemeği daveti değil. Üzüm hoşafı tayın hikayeleri ve piyeslerini gördükçe yazık demekten ileriye gidemiyor insan. Tek akılda kalan üzüm hoşafı ile tayınmış gibi, bu derece yozlaştırılmamalı o büyük zafer…

Türk sineması ve dizi sektörü, anlamsız filmler yerine Çanakkale için onlarca yüzlerce dizi ve film çekebilir. Türk oyuncak sanayi savaşla ilgili yüzlerce çeşit oyuncak üretebilir, yazarı çizeri binlerce roman oluşturabilir. Çanakkale için Conkbayırı, 57. Alay ve Mustafa Kemal Atatürk çok öneli ama diğer alaylar, diğer yaşananlar hepsi çok önemli.

Hepsi ama hepsi çok önemli ve değerli… Üzüm hoşafı ve tayın ise çok da önemli olmayan ayrıntılar. Malum savaşta kimse menüyle ilgilenmez. O gün kimsenin derdi midesi değildi. Bakıyoruz bugün herkesin derdi midesi. Lütfen tarihimize, atalarımıza, geçmişimize, acılarımıza, savaşlarımıza, zaferlerimize biraz daha saygı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.