SON DAKİKA
Hava Durumu

Teknoloji devrinde bağımlılık

Yazının Giriş Tarihi: 31.07.2021 20:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 20:44

Hepimiz biliyoruz ki artık yaşadığımız dönem teknoloji çağı, bir dokunuşla, bir tıklamayla dünyayı önümüze serebildiğimiz bir devirde yaşıyoruz. Bir an olsun internetinden uzak kalanların yoksunluk hissine kapılabildiği bu dönemde, telefonlara ve internet erişim araçlarına olan bağımlılık yüksek seviyelere ulaşmış durumda. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu bilmemize rağmen bazen bunlardan vazgeçmek tahmin ettiğimizden zor olabiliyor. Alt başlıklarıyla telefon bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı gibi karşımıza çıkabilen teknoloji bağımlılığı düşünülenden daha tehlikeli bir boyuta gelebiliyor.

İnsanlığın gündelik sosyal yaşantısının büyük bir kısmını kaplayan telefon ve internet erişimi artık vazgeçilemez duruma geldiğinde, eksikliğinde psikolojik zorlanmalar yaşanmaya başladığında bağımlılık sinyalleri algılanmalı ve daha başındayken duruma müdahale edilmelidir. Aksi takdirde kişinin sosyal ilişkilerinde ve gündelik hayatında zorlanmalar yaşayacağı aşikârdır. Geç saatlere kadar uykusuz kalmak, internet sitelerinde fark etmeksizin saatler geçirmek hatta yemek yemek su içmek gibi hayati değerleri ertelemek bir bağımlılık belirtisidir.

Bir bağımlılıkla baş etmek her zaman zordur ancak daha zor olanı bunu kabullenmek olabilir. Kendinin bir bağımlılığı olduğuna ikna etmek bazen tedaviden bile zorlu bir süreç olabilir ancak sinyaller alındığında geç kalmak sadece işleri daha zor bir hale getirecektir. Bu nedenle teknolojik aletlerle bu kadar iç içe olduğumuz bu donemlerde kendimize nefes almayı unutturmamalı, telefonlar ve bilgisayarlarımız dışında bilgi kaynaklarına ulaşmalı ve alternatiflere yönelmeliyiz. Kendimize bilgi edinmek ya da vakit geçirmek için başka kaynaklar buldukça, daha özgür daha mutlu hissedebiliriz. Eğer kendinizde veya yakınlarınızda teknoloji bağımlılığı olduguna dair sinyaller alıyorsanız, biraz olsun telefonlardan, çevrimiçi ortamlardan uzak durarak farkı gözlemleyebilirsiniz. Bunun faydalarının sosyal hayatınıza yansımaları mutlaka hissedilecek, teknolojik imkanlar olmadan da kaliteli vakit geçirilebileceğinin farkına varılacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.