SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Hava Kurumunun uçamayan uçakları 

Yazının Giriş Tarihi: 03.08.2021 19:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.08.2021 19:57

Ülkemizin birçok yerinde aynı anda çıkan/çıkarılan/çökülen yangınlara, şehit olan insanlara, yok olan hayvanlara ve yeşile dertlenirken bu yazıyı yazmak zorunda kaldığım için öncelikle sizlerden özür dilerim. 
 
Yangında kaybettiğimiz canlar için Allah’tan rahmet diliyorum, zarar gören her insana; analara, babalara, evlatlara özellikle çocuklara gönül dolusu Anadolu metanetiyle geçmiş olsun diyorum, insan üstü bir gayret ile hayatlarını hiçe sayarak çalışanlara Allah razı olsun iyi ki varsınız diyorum, teknolojinin en ilerisini ülke hizmetine sunan Tarım Orman Bakanlığına, diğer bakanlıklara, emniyet güçlerine ve Mehmetçiğe iyi ki varsınız diyorum. 
 
Yangınlar başlar başlamaz, sosyal medyada başlayan  
“Uçağımız niye yok”, “THK uçakları hangarda”, “Yaktılar imara açacaklar” gibi paylaşımlar bana hiç eleştiri gibi gelmedi. 
Tam aksine yangınlarla eş zamanlı başlayan bu sloganların yangını çıkaran güçler tarafından bilinçli seçildiğini düşünüyorum 
 
Biz ormandan, siz sosyal medyadan, yıkarız, yakarız bu ülkeyi” eylemini yaşadığımızı düşünüyorum 
Ülke bu durumdayken halen daha muhalefet maskesi takarak ülkeyi sırtından hançerlemek isteyenler THK uçaklarını dillerine doladılar. 
Bakanlığın 45 son teknoloji helikopteri, THK’nın elinde olan uçakların iki katı faydayla yangına müdahale ediyor yani düz mantıkla 90 uçak havada diye düşünün ama bu elinde hançerle gezenler ne bunu düşünüyor ne de milletin bunu düşünmesine izin veriyor dolayısıyla hem THK’yı hem de uçmayan cisimlerin neden uçmadığını böyle bir günde yazmak zorunda kalıyoruz. 
 
Giriş tamamsa başlayalım 
16 Şubat 1925 tarihinde Atatürk, Bolu Milletvekili Cevat Abbas Bey'e;  
Havacılık askeri bakımdan olağanüstü önemli, Avrupa, Amerika havacılığı ayrıca bir spor konusu olarak görmeye başladı, iyi düşünün. Biz de geç kalmayalım, bilgili, yürekli, kanatlı bir gençlik yetiştirelim. Hayalini geniş tut. Uçak yapmayı bile düşün. Cemiyeti kur ve bana çalışmaya başladığınızı bildir” 
Talimatıyla THK kuruluyor. 
İleri görüşlülüğe hayran olmamak mümkün değil ama THK’yı yönetenler Mustafa Kemal’i yakalarında rozet olarak kullanarak yıllarca inanılmaz boyutlarda yardım topladıkları halde sadece bir uçak maketi yapabiliyorlar. 
 
Atatürk, şu sözleri ile havacılığa ne kadar önem verdiğini bize bir kez daha anlatıyor; “İstikbal Göklerdedir, çünkü göklerini koruyamayan milletler yarınlardan asla emin olamazlar. Her işte olduğu gibi havacılıkta da en yüksek seviyede, göklerde bizi bekleyen yerini az zamanda dolduracaksın. Ey Türk Genci! Kısa zamanda gökte seni bekleyen yerini alacaksın. Yoksa o yeri başkaları istila eder ve işte o zaman bu ülke ve ulus elden gider.” 
 
1925 yılından 2019’a elde kalan 1.8 milyarlık borç ve uçmayan cisimler. 
Vatandaş tarafından bazen zorla bazen isteyerek inanılmaz maddi destekler sağlanan, okullarda dağıtılan zarflarla paralar toplanarak uçak yapması beklenen THK sadece uçak maketi yapıyor, uçak satın kiralıyordu 
 
Genelde Kemalist emekli askerler tarafından yönetilen bir dernek olan Türk Hava Kurumu üretim ve satım yapmadığı halde batıyor, toplanan paralar genel kurullarda ibra olmuyordu. Kimse de çıkıp “THK neden ve nasıl batıyor?” diye sormuyordu. 
 
90’lı yıllarda orman yangınlarına kazma ve kürekle müdahale ediyordu ülkemiz 
96 yılında rahmetli Süleyman Demirel’in emriyle THK’nın uçak kiralanması kararı veriliyor, 3 milyon doları 1 yıllığına Kanada’dan 3 uçak kiralanıyor, geç gelen uçaklar parası ödendiği halde kiralama süresi bittiği için iade ediliyordu. 
 
97 yılında THK ayık olduğu bir toplantıda uçak almaya karar veriliyor, ülke çapında para toplama kampanyası yapılıyor ama toplanan para uçak almaya yetmiyordu. Devreye Koç-Sabancı-Tema vakfı giriyor uçaklar kiralanıyordu. Hemen ardından Antalya’da orman yangınları başlıyor kiralanan uçaklar arızalanıyor ve uçamıyordu. Parça parası bulunamadığı için uçaklar atıl şekilde bekletiliyordu. 
650 dekarlık yangında bakanlığın kiraladığı 2 helikopter ile yangın söndürülüyordu. 
THK yönetimi o tarihlerde ne yapıyordu? Cannes film festivaline aileleriyle birlikte kurum bütçesinden katılarak içinde uçak ve helikopter olan filmleri not tutmaya çalışıyordu herhalde, görev aşkı başka bir şey tamamen duygusal 
 
1998 yılını uçak kiralamadan geçirmiştik sadece 5 helikopter satın almış onların da su taşıma tankının olmadığını fark ettiğimizde helikopterler Ankara’daydı, hemen çözüm bulunuyor Ostim’de ustalara 3’er tonluk su tankları yaptırılarak helikopterlere taktırılıyor sonuç elbette başarılı olmuyordu. 
THK bir şeyler deniyordu ama doğrusunu bir türlü bulamıyor, bedavadan gelen paralar THK’nın keyfi faaliyetleriyle çarçur ediliyordu.  
1998 yılında THK’da yolsuzluk haberleri kamuoyunda dolaşıyor 29 Nisan 1998’de THK’nın fitre-zekat-kurban derisi toplama hakkı elinden alınıyor THK konuyu üst mahkemeye taşıyordu 
 
99 Ağustos depremi yaşanıyor Tüpraş’ta çok büyük bir yangın çıkıyordu yangını söndürecek cismi olmayan ülkemiz Yunanistan’dan yardım istiyor Atina İtfaiyesi'nde görevli Üsteğmen Dr. Kalli Sahini üç günlük çabayla bu tehlikeli yangını söndürüyordu. 
 
Birkaç ay sonra uçak kiralama ihalesi batık bir İngiliz firmaya veriliyor THK bilerek veya salaklıktan yine zarar ederek dolandırılıyordu. 
 
2003 yılında THK filosundaki 10 uçak kullanım ömrü bittiği için hurdaya çıkarılıyordu. 
2009’da filo yenileniyor Kanada’dan 9 adet CL-215 tipi yangın uçağı alınıyordu, yenilenme kelimesi yanlış anlaşılmasın uçaklar 1969 modeldi, aklı havada gözü parada THK böyle uygun görmüştü. 
 
2015 yılında müfettişlerin yaptığı denetimde usulsüzlükler, yolsuzluklar tespit ediliyordu.  
THK başkanı olan Osman Yıldırım’ın, meslek yüksek okulunda sekreter olan kardeşi İbrahim Yıldırım’ı THK Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başdanışmanı, eşinin estetik doktoru Tacettin Güçer’i ise THK Üniversitesi’nin Müteveli heyeti başkanı olarak atadığı belirlendi.  
THK’nın yeni Genel Başkanı Vacit Öktem, “Yıldırım’ı etik anlamda istifa etmesini bekliyorduk ancak o cezaevinden kurumu yönetmeye, işlevsiz hale getirmeye ve atamalar yaparak karar alamaz duruma getirmeye devam ediyor. Elimizi kolumuzu bağlayarak Atatürk’ün bize emaneti kurumu kapattırmak istiyor” dedi. 
Osman Yıldırım hakkında mahkemede ileri sürülen diğer iddialar şunlardı; Vakıf üzerinden 13 şirket kurmuş ve bu şirketler üzerinden 800 milyon lira kredi kullandırmış. THK’nın mal varlığı ipotek altına alınmış. Vakıf yönetimine 1 milyon lira prim dağıtmış, kendisine de bu primden 124 bin lira almış. 
THK ile kurumun ticari kolu Gökçen Havacılık’a yönelik milyon dolarlık yolsuzluk iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmada Yıldırım ile oğlu Emre Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 5 kişi tutuklanmıştı. Yıldırım’ın, eşi, oğlu, kantincisi üzerine şirketler kurdurup buralara para aktardığı, akrabalarını, eşini, dostunu, sekreterini THK, THK Üniversitesi ile THK Vakfı’nda önemli görevlere getirdiği de soruşturma dosyasına girmişti. 
Daha ne iddialar var da inanın yer yok 
Yolsuzluk bununla biter mi? bu dernek CHP’nin arka bahçesi 
 
Şu hangara çekilen 1969 model 2009 da alınan 9 uçak ne oldu? Diye soruyorsunuz elbette 
Efendim bu uçaklar birçok yangında kullanıldı, en son 2019 yılında Gelibolu’da çıkan yangında kullanılmak istendi, istendi ama 9 uçaktan uçabilen sadece 2 uçak kalmıştı. Uçaklar 1969 modeldi, uçaklar olmayınca yangın helikopterler ile söndürüldü, helikopterler bu uçakların 7 katı fazla su taşıyordu. 
 
Yolsuzluklara dönelim, Kürşat Atılgan başkanlığındaki eski yönetimin Japon menşeili bir firma ile sözleşme imzalarken kurum aleyhine 2 milyon 697 bin dolarlık indirim yaptığı, ayrıca eski yönetim kurulu üyelerinin ise kurumu 1 milyon 379 bin lira zarara uğrattığı dava dosyalarına yansıdı. Mahkemeye sunulan belgelerde 2010-2017 yılları arası THK yönetimlerinin de görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat ve rüşvet gibi pek çok olaya karıştığı tespiti yapılırken, Dropzone adı verilen atlayış faaliyetlerinden elde edilen ücretlerin de zimmete geçirildiği belirtildi.. 
 
THK’nın kısa hikayesini burada bitirmek zorundayız zira yer kalmadı 
Ama bir iki anlamsız soruya cevap yazalım 
1- THK'nın uçağı var mı? Çalışıyor mu? Uçuyor mu? 
   Elbette var, çalışan var çalışmayan var, hiç biri uçmuyor   
2- Yangında neden THK uçağı kullanılmıyor?  
   Uçaklar uçmuyor, çalışsa neden kullanılmasın. 
3-2016 yangınında kullanılmış 
  O zaman bakımları yapılıymış, çalışmış ve kullanılmış daha sonra çoğuna bakım yapılmamış örneğin 2019 yangınında sadece 2 tanesi kullanılabilmiş, sonra onlarda çürümeye terk edilmiş. 
   
Yangınlarda uçak eksikliği değil, vatanseverlik eksikliği, vicdan eksikliği mevcut, bunun nasıl giderileceğini psikologlara, psikiyatristlere havale ediyorum. 
 
 
Selam Saygıyla 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.