SON DAKİKA
Hava Durumu

Türkiye neden batmıyor?

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2021 19:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2021 19:58

BBC World sabah sabah algı yönetimine başladı. İlk haber aynen şöyleydi; 
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aldığı alışılagelmişin dışındaki karar sonucu Türk lirası müthiş bir kayba uğradı ve halk benzin istasyonları ile fırınlarda kuyruklar oluşturuyor!”


Petrol zammı spekülasyonu sırasında bir bölüm uyanık! Vatandaşın benzin almak için kuyruğa girdiğini gördük de fırınlarda kuyruk kısmına hiç rastlamamıştık. Bizim hanım her zamanki gibi gidip bakkaldan ekmeğini aldı. Hatta komşum da gidip karakılçık ekmeği almış. Getirdi bir parça da bize verdi. Ona da sordum fırında kuyruk var mıydı? diye. İki kişi anca varmış koca fırında. Algı yönetiminin böylesine pes dedim.


Daha sonraki haberde petrol ve fırın kuyruğu bölümü çıkartılmıştı. Ne var ki ondan sonra geniş bir haber yayınladılar. Bu bölümde de yoktu ekmek kuyrukları martavalı. Fazla tepki aldılar her halde. Geniş haberde toplar yine Sayın Başkanımıza yönelikti. Konuşturdukları ekonomist “Başkan Erdoğan’ın beklenmedik faiz indirimi kararı Türk lirasının değerini iyice düşürdü. Son bir ayda üçte bir değer kaybetti lira.” diye başladı söze. Sonra da “Türkiye ekonomisi çok iyi.” demek zorunda kaldı.


BBC spikeri “Peki neden batmıyor hâlâ Türkiye ekonomisi?” diye sordu. Bir hayal kırıklığı, bir şaşkınlık vardı sesinde. Ekonomist açıklamaya çalıştı; “Türkiye eski Sovyet ülkeleriyle yüksek ticaret hacmine sahip. Zannediyorum ondan.” diye cevapladı bu soruyu. Ancak tam anlayamamıştı. O da düşünüyordu…
Türkiye’ye ekonomik tuzaklar kuranlar hâlâ anlayamıyorlar neden batmadığını. Neredeyse mistik güçlere bağlayacaklar bunu.


Aynı BBC bu programda itiraf gibi bir habere de yer verdi. Dünyada ekonominin kötü gittiğini ve tüm memleketlerde enflasyonun aşırı yüksek olduğunu anlattılar. Dünyanın en pahalı şehrinin de Tel Aviv olduğunu öğrenmiş olduk bu haberde.
İngiltere ve ABD’nin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da teyit ettiler bir yandan.
Biz ekonomist olmadığımız için fazla yorum yapamıyoruz ama ekonomistler de bir türlü anlayamıyor neden hâlâ batmadığımızı.
Zor zamanlardayız, doğru. Pahalılık var ve insanlar acil çözüm istiyor. Üstelik hemen…
Ancak anlaşılan o ki biraz, yani belki birkaç ay dışımızı sıkarsak feraha çıkacağız.
Memleket düşmanları da yırtınıp dursunlar: “Millet aç aç. Türkiye batıyor.” diye.
Kemal mi? Canım artık onu ciddiye alan kalmadı. Baksanıza Hulki Cevizoğlu bile ne dedi; “Kemal bey iyi insandır ama artık ne dediğini bilmiyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.