SON DAKİKA
Hava Durumu

Uykusuzluk stresin etkilerini ikiye katlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2021 20:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2021 20:50

Stres ruhta; herhangi bir dış etkenin, korku, endişe, heyecan, üzüntü doğurması sonucu oluşan, temelinde yatan duygunun, mevcut durumun istenmeyen bir şekle dönmesi ve mevcut halin yok olması korkusunun olduğu bir durumdur. 


Pandemi dolayısıyla bir hayli stresli günler geçiyoruz zaten. Bir de uykusuz kalmak stresi büyük ölçüde arttırıyor. Uykusuz kalmak gün akışı içerisindeki iş, eğitim vb. gibi stres altında olduğumuz durumlar ve birde günümüzde afet durumlarının gündemde olması nedeniyle, özellikle afet bölgelerinde yaşayanların psikolojik olarak uykusuz kalmaları, gece ya bir şey olursa korkusuyla uyuyamamaları, stresi iki katına çıkarıyor. 
Ülkemizde birçok bölgede art arda yaşanan orman yangınları, sel felaketleri birçoğumuzun yoğun bir stres ve kaygı yaşamasına neden oluyor. Bu afetlere birebir maruz kalanlar ise bizden çok daha büyük travmalar yaşıyor.


 Konu ile ilgili Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Erdem, bu dönemde psikolojimizi sağlam tutmak için yapılabilecekleri anlatıyor. Ülkemizde ki son günlerde yaşanan afetler, hepimizi etkiledi. Biz uzaktan bile bu kadar etkilenirken, birde afet bölgesinde olanların psikolojilerini düşünün… 
Afetten sonraki dönemde evsiz kalmak, yaşam alanının ya da gelir kaynağının yok olması gibi durumların kişinin yüksek düzeyde kaygı hissetmesine neden olduğuna değinen Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Erdem, şunları söyledi; “Yaşanan stres ve kaygıyla, vücudun yüksek düzeyde kortizol salgılaması kaçınılmazdır. Yüksek kortizol, organizmayı harekete geçirecek gücü ve motivasyonu sağlasa da çok uzun süreler bu hormonun salgılanması, bireyin bilincinde ve vücudunda sorunlar ortaya çıkmasına neden olur. Sindirim sisteminde kalıcı olabilecek bozulmalar, bağışıklık sisteminin zarar görmesi, panik durumunda hissettiren duygusal sorunlar, öğrenme güçlüğü gibi bellek sorunları, depresyona yatkınlık, kalp çalışmasında düzensizlik, kas ağrıları gibi problemlerin de ortaya çıkması muhtemeldir” 


Uykusuz kaldığımızda sadece psikolojik sorunlarla karşılaşmıyoruz maalesef ki. Uykusuzluk birde bağışıklık sistemine ve diğer sistemlere etki ediyor. Tehlikeye karşı verilen savaşın, stres ve kaygının üstüne kişinin bir de uykusuzluk yaşamasının zararın katlanmasına neden olduğunu belirten Psikolog Fundem Ece Erdem, bu durumda vücudun geceleri uyku halinde salgıladığı melatonin hormonunu üretemediğini, bunun sonucunda ise biyolojik saatte bozulmalar ve bağışıklıkta sorunların ortaya çıktığını söylüyor. Klnk. Psk. Erdem, kaygı ve stresle işlevleri bozulan bireylerde afet sonrasındaki dönemlerde iştahsızlıkla beraber kilo kaybı, uyku problemleri, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, yorgunluk, bağırsak problemleri, cilt sorunları ve birçok psikopatolojinin görülmesinin de muhtemel olduğunun altını çiziyor. 


Genel olarak psikolojik desteğe çoğu kişinin önyargısı olsa da bu destek daha fazla sorunların ortaya çıkmaması için son derece önemli, bu yüzden bu durumlarda hemen bir uzmandan psikolojik destek almalıyız. Afet bölgesinde kalan travma geçirmiş kişilere oldukça sakin şekilde yaklaşmalıyız. Afetin neden olduğu psikolojik sorunlar, anlık veya daha sonra ortaya çıkabiliyor. Psikolog Fundem Ece Erdem, şöyle söyledi; “Yoğun strese maruz kalan afet bölgesindeki bireylerin stresin sebep olduğu fiziksel sıkıntıların yanı sıra karar vermede güçlük çekme, konsantrasyon eksikliği, hafızanın zayıflaması, hata yapmada artış ve performansta düşüş gibi zihinsel bazı sorunlar da yaşayabiliyor. Yoğun kaygının sürmesi halinde kişilerde anksiyete bozukluğu gözlenebilir. Afet sonrasında yoğun stres altında olan kişilerde depresyon görülebilir ve travma sonrası stres bozukluğu oluşabilir. İş hayatı, günlük aktiviteler, aile hayatı, ilişkiler gibi yaşamın her alanında sorunların ortaya çıkması muhtemeldir. Travma sonrası stres bozukluğu kısa süreli olabileceği gibi yıllar boyunca da sürebilir. Bu nedenle yaşanılan afetten sonra psikolojik destek almak büyük önem taşıyor.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.