SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir Meclisi’nde muhalefetten harakiri!

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2024 13:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 13:10

Genelde ABD yapımı gençlik filmleri ile bir dönem bizim sinemamızda da züppe gençlik sahnelerinin vazgeçilmez sahnelerinden birisiydi hala kullanılıyor mu bilmiyorum. Gençler toplanır pahalı arabalarla bir düelloya tutuşur. Araya bir mesafe bırakılarak araçlar birbirine hızla yaklaşan ilk direksiyonu kıran arabanın anahtarını karşıya verir.
Tamda buna benzer bir durum yaşanıyor Bursa’da. AK Parti grubu stratejik bir hata yaparak Bursa yönetimindeki tüm ipleri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in eline verdi. Artık bundan sonra elleri oldukça zayıf ve Bozbey’in eli de tüm dönem için oldukça güçlü bir hale geldi. Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ile ilgili Mustafa Bozbey yargı yoluna gidecek ve stratejik öngörgüsüzlüğün sonucu olarak da muhalefet bu süreçte büyük tavizler vermek zorunda kalabilir. Aksi durum meclis üyeliklerinin düşmesine ve Türkiye’de yaşanmamış bir ilkin yaşanmasına yol açarak, siyasi bir skandalla Bursa’yı ülke gündemine taşıyabilir.
Evet, Büyükşehir Belediyesi’nin son meclis toplantısında yaşananlar akıl alır gibi değil. Siyasette tecrübe ve birikimin ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne seren bir hadise.
Özellikle yerel yönetimlerde ve meclislerde yasa yönetmelik bilmek çok önemli ve bunun siyasi parti yönetimleri içinde vazgeçilmez bir donanım olduğu ortada. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde muhalefetin öngörüsüz bir şekilde attığı adım bütün ipleri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e verirken, kendisine geniş de bir hareket alanı olanağı sağladı. Bozbey, önümüzdeki bir hafta muhalefetin kimyasını bozabilir.
Siyasette donanım ve yeterlilik hayati önem taşıyan bir alan. Eğer o alanda iyi bir tecrübe ve öngörüye sahip değilseniz, sonunda öyle bir hata yaparsınız ki, atacağınız her adım aleyhinize olur. İşte tam da böyle bir hata yaptı Bursa’da AK Parti grubu. Neydi o hata?
Hemen önceki gün yaşananlara dönerek anlatalım. Belediyeler Kanunu’na göre meclise gelen Stratejik Planlar onaylanmak zorunda. Planlara itirazın komisyon aşamasında yapılması ve bunun kayda alınması gerekiyor. Malum muhalefetin ana görevi denetim. Planların daha denetim aşamasında denetlenerek gereken itirazların kayda geçirilmesi şart.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son toplantısında gündeme 2025-2029 Stratejik Plan geldi. AK Parti, MHP ve BBP oylarıyla plan reddedildi. Kanun onaylanır demesine rağmen muhalefet sayısal üstünlüğünü kullanarak reddetti iyi mi? Bu üç partinin belediyeler kanununu çok da iyi bilmediğini gözler önüne serdi. Plan onaylanmak durumunda. Onaylanmazsa belediye yönetimi bunu yargıya taşımak durumunda. Üstelik meclisin düşmesi gibi ağır bir yaptırım da gündeme geliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yılların tecrübesiyle bunu biliyor ancak AK Parti-MHP ve BBP’den oluşan muhalefet bilmiyor iyi mi?
Meclis toplantısında aslında Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey kanun maddesini de okuyarak “Kanun, ‘Meclis, stratejik planı onaylar’” diyerek muhalefeti uyarıyor. Buna rağmen AK Parti ve MHP Grubu, kendi elleri ile Mustafa Bozbey’e adeta kaleci kalede yokken 6 pasa muz orta yapıyor ve Bozbey, “Bizim zaman kaybetmeye tahammülümüz yok. Bursalıların menfaatleri bizim birinci önceliğimizdir. Artık gerekli hukuki yollara başvurarak süreci devam ettireceğiz” ifadeleri ile topu filelerle buluşturuyor.
Nedir bu Stratejik Plan? En kolay tanımıyla belediye başkanının seçim vaatlerinin kayıt altına alınması ve 5 yıllık süreçte yapacaklarının yer aldığı plan. Yani aslında belediye başkanını bağlayan ve sözlerinin kayıt altına alındığı bir belge. Meclis üyeleri şerh koyarak meclisten geçirip sonra denetimini yapacak. Bu kadar basit. Ama bir o kadar da önemli. Çünkü yargı sürecinde görevi kötüye kullanma suçundan ceza yeme olasılığı çok yüksek olan meclis üyelerinin siyasi yasağa kadar bir çok müeyyideyle de karşı karşıya kalabilecekleri bir konu.
Yaşananların ardından hem AK Partili hem de CHP’li meclis üyesi dostlarımızla konuştuk. Herkes şaşkın ama bu şaşkınlığın AK Parti’de çok daha fazla olduğu ve gerçek anlamda bir panik havası olduğunu söyleyebilirim. Plan bütçe komisyonunda yapılan uyarılara rağmen bu durumun yaşanması ise trajik. Peki bu hataya neden düşüldü? Yine yaptığım görüşmelerde vahim bir hata ve yanlış değerlendirmeden kaynaklandığını hissettim. Diğer ilçelerde iktidarda olan parti meclis çoğunluğuna da sahip ancak Büyükşehir’de durum tam tersine. Yani AK Parti ilçe meclislerinde stratejik planlara red vermesine rağmen çoğunluk CHP’de olduğu için stratejik planlar sorunsuz geçti. Bu durum fark edilmediği için “Yıldırım’da siz de red verdiniz” sözleri ile büyük bir tecrübesizliğin de itirafını yaptı AK Partili üye.
Peki bundan sonra ne olacak hangi senaryolar var? Öncelikle tecrübeli bir siyasetçi olan Mustafa Bozbey, kanuna ve yönetmeliklere hakim olduğu için mevcut durumda paniklemeyen tek isim. Çünkü biliyor ki Stratejik Plan Bursa Valisi’nin onayıyla da yürürlüğe giriyor. Yani burada CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı ve evet oyu veren üyelerle ilgili bir sıkıntı yok. Muhtemelen bugün ya da yarın Vali beye giderek Stratejik Planı onaylatacak. Bu da AK Parti’nin olağanüstü bir toplantı olur da onaylarız umudunu yok eder.
Sonrasında da zaten Büyükşehir Meclisi’nde yaptığı konuşmada olduğu gibi meseleyi yargıya götürür. Türkiye de ilk kez stratejik plan onaylanmaması nedeniyle bir Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri yargılanmaya başlar. Bozbey, tecrübeli bir isim. Olağanüstü bir meclis toplamayacaktır. Zaten yılda 3 olağanüstü meclis toplantısı yetkisi var. Biri daha önce kullanıldı. Diğer ikisini de bütçe görüşmelerinde kullanacağını çevresine iletmiş durumda Bozbey.
Yani olağanüstü toplantı ihtimali neredeyse yok. Sonrasında yargı süreci ve ipleri ele alan Bozbey, süreç içinde muhalefetten ciddi tavizler koparabilir. Bir bakıma muhalefetin elini ayağını bağlamış durumda. Ve bu ölümcül hatayı yapan muhalefetin partilerinin bu süreçte nasıl bir tepki vereceği de belirsiz. Gerek yönetimlere gerekse meclis üyeliği gibi önemli noktalara liyakat ve tecrübeli isimleri yoğunlukta koymamak akıl almaz sonuçlar verebiliyor. Burada da tam da bu durumu yaşıyoruz.
Bu vakitten sonra AK Parti başta olmak üzere muhalefetin nasıl bir yol yöntem izleyeceği, meclisteki tavır ve davranışlarının ne olacağı, nasıl bu girdaptan çıkacaklarını açıkçası biz de merak ediyoruz. Ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey karşısında oldukça büyük güç kaybettikleri de ortada. Tabi bu durumu kamuoyuna izah etmesi de başka bir güçlük. Sonuç olarak gün sonunda Bozbey, çok önemli bir koz kazanmış ve kendisi açısından beklenmedik bir güç elde etmiş oldu.
Dönelim başa düello da muhalefet direksiyonu kıvırmak zorunda kalacak gibi görünüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.