SON DAKİKA
Hava Durumu

Meclis üyesine saldırı ve ötesi…

Yazının Giriş Tarihi: 26.07.2024 17:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 19:05

Siyaseti ve siyasetçileri kutsamak, ancak o kurumların güvenilirliğini ortadan kaldırmaya yarar. İnsanların siyasi bir kimlik taşıması onları kutsamaya yeterli olmaz olmamalıdır. Dahası insanı kutsamak toplumlara büyük zararlar verdi vermeye de devam ediyor.

Türk siyaseti 1960 yıllarda dibi görmüştü. Birde son dönemde aynı sorunu yaşıyor. Siyaset kurumu ve siyasetçiler tarihinde olmadığı kadar inandırıcılık ve itibarını kaybetmiş durumda. Her türlü beceriksizliği ve her türlü film fırıldağı siyaseti ve siyasetçiyi kutsamaya kalkarak ortadan kaldırmak mümkün olmuyor. Kurulduğu günden beri İYİ Parti’nin ikircikli ve fikirsiz siyaseti de bunun en önemli örneklerinden birisi.

Daha 8 yıllık geçmişi olan İYİ Parti siyasetin tüm saçmalıkları bir şekilde üretebilmiş bir yapı olarak da ayrıca irdelenmeli. Toplama bir yapı olmasından kaynaklı sorunlar, siyaset yerine hamaset ve sokak şovundan ileri gidemeyen yapı, yaşamını sürdürmek için benzer teknikler kullanıyor.

Son örneğini Yenişehir’de yaşadık. Dün İYİ Parti Yenişehir Meclis Üyesi ve Yenişehirspor Başkanı Koray Aydın’ın silahlı saldırıya uğradığı Bursa gündemine düştü. Ardından ulusal yayınların da gündemi oldu. Olayın ardından mecliste grubu bulunan siyasi partilerin ilçe başkanları ve belediye meclis üyeleri bir araya gelerek saldırıyı kınadı.

Öncelikle Koray Aydın beye geçmiş olsun dileklerimizi iletelim. Siyasi ya da kişisel insanlar sorunlarını sokak terörü ile değil konuşarak ya da hukuk yoluyla çözmeliler. Sokakda şiddeti sebebi her ne olursa olsun kabul etmek mümkün değil. Dolayısıyla yaşananlara siyasi çerçeveden değil insani yönüyle bakılması doğru yöntemin bulunmasında yararlı olacaktır.

Ancak siyasi arenaya çekilmek istenen bu konunun siyasi değil iki kişi arasında yaşanan bir tartışmanın sonucu olduğunu da iletelim. Siyasi kimlik taşıyor diye saldırının siyasi olduğu algısını oluşturmak utanç verici bir durumdur ve bu bir bakıma da asıl provokasyon girişimidir.

Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’in belediye önünde CHP ve AK Parti meclis üyelerini de yanına alarak yaptığı basın açıklamasında şu ibret verici sözlerine dikkati çekmek isterim, “Yenişehir Belediye Başkanı ve Yenişehir Belediye Meclis üyeleri olarak birlikte şehrimiz için çalışırken, ne yazık ki, bazı çevreler toplumumuzu kin ve nefrete sürüklemeye yönelik gerçek dışı paylaşımlarla hem Belediye Meclis üyelerimizi hem de şahsımı hedef göstererek, birliğimizi bozmaya, huzurumuzu kaçırmaya çalışıyor. Vatandaşlarımız emin olsunlar ki, bu çatı altında yaşanan her şey, alınan her karar onların daha gelişmiş bir Yenişehir’de yaşaması içindir. Bugün yaşanan menfur olay tüm Yenişehirli hemşehrilerimizi derinden üzmüştür.”

Şimdi bir ara vererek olaya dönelim. Sosyal medya üzerinden bir tartışma yaşanıyor. Tartışmada Koray Aydın var. Sonrasında Koray Aydın’a silahla ateş eden İ.A isimli kişi de katılıyor. Burada nezaket kuralları aşınca ikili tartışıyor ve telefonlaşıyorlar. Koray Aydın mı İ.A.’nın evinin önüne gidiyor sabahın 5.30’unda yoksa İ.A mı Koray Aydın’ın evininin önüne bilmiyoruz. Ancak ikili tartışmaya başlıyor ve araçla oradan başka yere gidiyorlar. İ.A.’nın silahını çıkarmasıyla olay yerinden uzaklaşmaya çalışan Koray Aydın’ın ayaklarına ateş ediyor ve kurşunlardan üçü ayaklarına isabet ediyor.

Olayın ardından İ.A. ve Koray Aydın birlikte Yenişehir Devlet Hastanesi’ni gidiyorlar. Üstelik Koray Aydın da İ.A. da birbirlerinden şikayetçi olmuyorlar. Ve önemli bir ayrıntı daha ateş eden İ.A. ve Koray Aydın’ın arkadaş oldukları da ileri iddia ediliyor.

Şimdi tekrar dönelim Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel’in açıklamalarına. Özel, olayı şöyle aktarıyor, “Saldırganların bu tutumu elbette cezasız kalmayacaktır. Ancak, Yenişehir halkının seçmiş olduğu bir meclis üyesine karşı yapılan bu saldırının koşullarının iyi araştırılması, kimlerin meclis üyelerimize karşı halkı kin ve nefrete sürüklediğinin kamuoyu tarafından bilinmesi ve onların da cezasız kalmaması için elimizden geleni yapacağımızı bildirmek isterim. İftiralarla, dedikodularla, yalan beyanlarla, halkımız tarafından seçilen meclis üyesinin kanını dökecek kadar ileri gidebilen saldırganların ve onların arkasındaki güçlere karşı belediyemizin tüm meclis üyeleriyle ve partilerimizin ilçe başkanlarıyla birlikte karşılarında duracağız. Şüphesiz ki, belediye meclis üyemiz Koray Aydın’a karşı gerçekleştirilen bu saldırı, bugüne kadar yapılan art niyetli paylaşımların, toplumu kin ve nefrete sürükleyen ifadelerin doğurmuş olduğu sonuçtur”.

Ercan Özel muhtemelen Koray Aydın’a sormadı ya da siyaseten bu olayı kullanmak istedi. Ancak her iki isminde birbirinden şikayetçi olmaması, mevzunun siyasetle ilgisinin olmadığını da gösteriyor.

Siyaset özellikle küçük merkezlerde insanların birbirlerini tanıyor olmalarından kaynaklı olarak daha sert yapılabiliyor. Ancak sıradan tartışmaların bile siyasete refere edilmesi durumu daha da içinden çıkılmaz bir yapıya büründürebiliyor. Burada da Yenişehir Belediyesi ile ilgili yapılan haber ve konuşmaların Ercan Özel’in bayağı bunalmasına neden olduğu açıklamalarına yansımış. Şehrin belediye başkanı olarak Ercan Özel’e yakışanı tüm eleştirilere kulağını açıp, sağduyunun hakimiyetini sağlamak olmalı. Özel’de belediye başkanı olarak aynı koroya katılırsa bundan Yenişehir zarar görür, Yenişehir’in huzuru kaçak ve ahalinin tepkisini ilk olarak Belediye Başkanı çeker. Daha sakin ve daha kucaklayıcı olmak Belediye Başkanına yakışan olacaktır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.