SON DAKİKA
Hava Durumu

Yazın gıda zehirlenmesine dikkat! 

Yazının Giriş Tarihi: 26.06.2022 20:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.06.2022 20:19

Halk arasında besin zehirlenmesi olarak da bilinen gıda zehirlenmesinin, dondurulmuş gıda zehirlenmesi ve tavuk zehirlenmesi gibi alt türleri var. Gıda zehirlenmesi, farklı organizmalar ya da toksinler enfeksiyon olmuş besinlerin tüketilmesi ve sindirim sistemine girmesinden kaynaklanan bir hastalık. Bakteri, virüs ve parazit gibi bulaşıcı organizmalardan kaynaklanan toksinler, gıda zehirlenmesinin en sık görülen sebepleri arasında yer alıyor. Bulaşıcı organizmalar ya da toksinler, besinleri işleme veya üretim aşamalarının herhangi bir bölümünde zehirleyebilir. Kışın biraz daha besinlere dışarıda bırakmaya vaktimiz olsa da yazın bu vakit aralığı çok kısa. Gıdalar çok kısa bir sürede bozulabilir.


Konu ile ilgili, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi.


Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çeşidi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti; “Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çeşidinin “stafilokok”. Bu bakterinin et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda ortaya çıkıyor.  Bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerin başladığını ve vücutta kusma reaksiyonunun görülüyor. Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür” diyor. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de “clostridium botilinum”. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir. Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ tüketmeyin. Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir. Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin kesinlikle besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir koşulda besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir.” 


Dondurucudan çıkarılan ürünler yaz aylarında mutlaka hemen tüketilmeli. Gıda zehirlenmelerinde başrol biziz. Dikkatli olmalıyız. Sağlıklı günler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.