SON DAKİKA
Hava Durumu

Yerleşme şansını artırmak için 20 Ağustos önemli!

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2021 20:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.08.2021 20:17

Gideceğimiz okulu, geleceğimizi belirleyen sınavlardan sonra aynı öneme sahip  yerleştirme dönemine bugün ile birlikte son 5 gün kaldı. 20 Ağustos’a kadar tüm tercihlerimizi yapmamız gerekiyor.
Barajın 140’a çekilmesi ve 2. Ek tercihlerden itibaren geçerli olacak olması gibi yeni yasaların gelmesi ile şansımızı kaybetmemek için 20 Ağustos’a kadar tercihlerimizi yapmak en mantıklısı. Barajı geçen sayısının az olduğu bölümde şansınız artacaktır.  
Konu ile ilgili 2021 YKS baraj puanlarının düşürülmesini değerlendiren uzmanlar, baraj kuralının sadece ikinci ek yerleştirme dönemini kapsadığını hatırlatıyor. İkinci ek yerleştirmede üst tercih yapma kuralıyla ilgili bir düzenlemenin şart olduğuna dikkat çeken Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, ön lisans tercihinde bulunacak adayların yerleşme şanslarını artırmaları için 20 Ağustos’a kadar tercihlerini yapmaları gerektiğini belirtiyor.
Üsküdar üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, YKS’de barajın düşürülmesini değerlendirdi. 
Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, getirilen baraj kuralının sadece ikinci ek yerleştirme dönemini kapsadığını hatırlatan Tözeniş, ikinci ek yerleştirmede üst tercih yapma kuralıyla ilgili de bir düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Tözeniş, ön lisans tercihinde bulunacak adayların ise yerleşme şanslarını artırmaları için tercihlerini 20 Ağustos’a kadar yapmalarını önerdi. 
Doğru tercih yapılmasının ve tercih kurallarına göre hareket etmenin önemini belirten Uzm. Psk. Danışman Ece Tözeniş, şöyle söyledi; “Öğrencilerin öncelikli olarak 24 tercih yapma hakları var. Ama bu tercihlerin tamamını yapmak zorunda değiller. Hem ön lisans hem lisans istedikleri bölüm ve programlara göre tercihlerini oluşturabilirler. Burada en önemli kriter bizim bir taban puanımız ve bir başarı sıramız var. Öğrencilerin öncelikli olarak puana göre değil mutlaka başarı sırasına göre tercih yapmaları gerekiyor. Yani puanları bir kenara bıraksınlar, geçen sene oluşmuş başarı sıralarıyla bu sene kendi sonuç belgelerinde gördükleri başarı sıralarını karşılaştırarak bir tercih listesi oluşturmaları gerekiyor çünkü her sene sınava giren öğrencilerin başarıları değiştiğinden dolayı taban puanlarda çok fazla oynamalar oluyor. Bizler için başarı sırasına göre tercih yapıyor olmak daha doğru bir kriter. O yüzden öncesinde başarı sıralarını dikkate alsınlar.” 
Bu yıl sınava giren adayların hangi bölümleri tercih edebileceği konusunda paylaşımda bulunan Uzm. Psk. Dan.Tözeniş, sözlerini şöyle tamamladı; “Burada en önemli kriter birtakım istatiksel verilerle konuşuyoruz aslında… Biz öğrencilerin tercih eğilimlerini bilemiyoruz. Onun için yarısı kadar üst yarısı kadar alt tercih yapıyor olmak adaylar açısından da hem rahatlatıcı hem de önemli bir kriter. Her sene için böyle bir sürpriz vardır. Çünkü şunu bilemiyoruz bu seneki öğrenciler hangi bölümleri tercih edecekler. Evet, sayısal, eşit ağırlık, sözel öğrencilerini biliyoruz ama tercih eğilimlerini bilemiyor, ön göremiyoruz. Bir sayısal öğrenci eşit ağırlıklı bir alana gidebilir. Bir eşit ağırlıkçı öğrenci sözel bir alana gidebilir. Üst sıralarda çok büyük oynamalar olmaz sayısalın tıp, diş burada tercih edecek olan öğrenci bellidir. Eşit ağırlıkta da hukuk, psikoloji tercih edecek olan öğrenciler bir nebze bellidir ki burada baraj başarı sıraları da olan bölümlerden bahsediyoruz. O bölümlerde o baraj başarı sıraları içerisinde kalmaları gerekiyor ama her zaman için bir üst tercihe yerleşme şansımız vardır. Geçen sene çok tercih edilen bir bölüm bu sene daha az tercih edilebilir.” 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.