SON DAKİKA
Hava Durumu

YERLİ ARABA VE NOEL BABA

Yazının Giriş Tarihi: 28.12.2019 22:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.12.2019 22:02

 Yerli arabanın tanıtımını seyrediyordum o sırada bacanak aradı. Ona da göstermeye başladım. Pek beğendi. Tam o sırada reklamlar başlamıştı. Noel baba kıyafetiyle bir şeyler satmaya çalışıyorlardı “yılbaşı hediyesi” olarak. Bizim bacanak İrlandalı. Merakını celbetmiş; “Yahu, Noel geçti sizin TV’ler reklamlarda hâlâ noel baba gösteriyor, hayırdır?” diye sordu bizimki. Dilimin döndüğünce bizdeki yılbaşı kutlamalarında bazı kişilerce bu figürün kullanıldığını, hediyeler verildiğini, çam ağaçları süslendiğini ve hini pişirilip partiler verildiğini anlattım. 
Daha önce hiç bu konu açılmamıştı. Önce şaka yaptığımı zannetti ama ciddi olduğumu anlayınca Dave, hayretler içinde; “İyi ama bunlar nasıl Müslüman?” diye sordu. Uzun hikâye olduğunu müsait zamanda anlatmaya çalışacağımı söyledim. Dayanamadı “Bu zavallılar kimliklerini kaybetmiş. Olayı arkadaşlara anlatsam gülmekten kırılırlar yahu.” Deyince, kelimeler boğazıma tıkandı, utandım, İçinde yaşadığım bu toplum Avrupalı olmaya çalıştıkça onların alay konusu haline geldiğini bizzat görünce cidden utandım. 
Sıkıntılı olduğumu görünce “Kusura bakma. Yılbaşı kutlasınlar tabii. İsteyen kutlar da bunu noel baba ve çam süslemeleri ile yapmaları garibime gitti. Bir nevi şok gibi oldu. Çok komik geldi. Yoksa seni incitmek gibi bir niyetim yoktu.” Diye özür dilemeye başladı. Önemli olmadığını ve ona kırılmadığımı söyleyip konuyu tekrar arabalara getirdim. SUV modelin fiyatını sordu, belli olmadığını ama ön siparişe açılabileceğini anlattım. İlk aracın üretimden 2022’de çıkacağını söyledim. Ciddi ciddi niyetlendi çocuk. Detaylarını tercüme edip gönderdim. 
İngiltere’de de yeni bir model çıkmasının uzun zaman aldığını biliyorum. O yüzden verilen tarih çok uzak değil. Umarım ihraç fiyatı uygun olur. Örnek vermek gerekirse Tesla Model 3 Performance model elektrikli SUV İngiltere’de 38,500 Pound yani bizim paramızla bugünkü kurdan yaklaşık 300,000 Liraya satılıyor. Nissan’ın elektrikle aracı Nıssan Leaf’in fiyatları ise 26,345 Pound yani bizim paramızla bugünkü kurdan 200,000 Lira. Bunlar Tesla Model 3 için aylık 750 Pound yani 5,800 Lira ve Nissan Leaf için aylık 500 Pound yani 3,900 Lira taksitli satış fiyatları. 
Türk malı yerli araba haberini Mail Online: “Başkan Erdoğan Tesla'ya meydan okuyacağını umduğu 500 kilometre menzilli TOGG prototipini tanıttı.” Başlığıyla verdi. Bu hesaplara göre eğer gerçekten Tesla’ya meydan okuyacaksak Türk malı SUV’un İngiltere satış fiyatının bugünkü hesapla 30,000 Pound yani 312,000 Lira civarında olması gerek diye düşünüyorum.
Bakın bunları yazarken ilk üretimin 2022’de yapılacağından şüphe bile etmiyorum. Şüphe ettiğim tek konu fiyat. İşadamları kâr etmek ister elbet. Bu kârın uzun vadeli olacağı malum. Dükkânı açtığın gün maliyeti kurtarma diye hiçbir iş yok elbet. Ne var ki, bizim yatırımcılar biraz sabırsız davranır diye korkum var. 
Fiyatlar yüksek olursa mal ne kadar üstün ve kaliteli olursa olsun satış için makul başlamak en uygunudur. Bu elbet iç Pazar için de geçerlidir. Anlatılanlara göre fiyatlar uygun tutulacağa benziyor.
İnşallah bir aksilik çıkmaz (kast ı mahsusa malum şahıs ve kuruluşların sinsi sabotajları) ve her şey yolunda gider. Allah yardımcımız olsun. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.