SON DAKİKA
Hava Durumu

YKS’den Önce Son Zeka Testi…

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2021 22:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.06.2021 22:43

Bugün Lise son sınıf ve mezun öğrencilerimiz YKS sınavına girecekler. Öncelikle onlara başarılar diliyorum.
Bu sınavların özellikle TYT (Temel Yetenek Testi) olanı daha çok öğrencilerin neyi bildiğini ölçmek amaçlı değil, anlama, yorumlama ve yordama becerilerinin derecesini ölçmek amaçlıdır. Yani bilgilerini değil, irfanlarını ölçmeyi amaçlıyorlar. Bu yüzden öğrencilerin yaratıcı düşünme ve eleştirel düşünme becerilerinin gelişmiş olması çok önemlidir. Bu yüzden her dersin sorusu bir edebiyat, Türkçe ve felsefe sorusudur.

Tam bu kritik sınav arefesinde Türkiye’deki medya organlarında sansasyonel bir haber çıktı. Cumhuriyet, Sözcü, T24, Evrensel… gibi ulusal çaplı gazete ve haber sitelerinde ve sosyal medyada gündem olan bu habere göre, Katar’lı öğrenciler, Bizim çocukların kazanmak için bin bir masrafla bin bir zahmete katlandıkları Türkiye’nin en seçkin Üniversitelerinin en popüler bölümlerine (Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık…) sınavsız girecekler. Bir protokol imzalanmış. Ve bu protokol resmi gazetede yayınlanmış.

Bu haberi ilk gördüğümde şöyle düşündüm:
Katar gibi, dünyanın en seçkin üniversitelerinde çocuklarını okutabilecek bir ülkenin çocuklarını her ülke üniversitelerine çekmeye çalışmak ister. Ve eğer bu haber doğruysa ve de Katar’lı öğrenciler Türkiye’yi tercih ederlerse ülke ve üniversite ekonomisi açısından çok büyük bir şanstır. 
Ama sosyal medyada benim düşündüğüm gibi değerlendirilmemiş. Ve Bir arkadaşım şöyle bir yorum yapmış:
Bu haber bir IQ testidir.” Bu haberi doğru kabul eden ve gaza gelen ve ‘lanet olsun’ diye fevaran eden çocukların TYT testinde başarılı olmasını beklememek gerekir. 

Neden mi?

1. ‘Ben Katar’lı bir gencim. Tıp okuyacağım (Bir arap olarak bana ne lazımsa) Ülkemde üniversitenin esamisi okunmuyor. Londra’da, Almanya’da, Amerika’da okumak gibi bir şansım tabii ki yok. Dolar suyunu çekmiş. Türkiye bedava himmet ederse belki üç beş tanemiz okuyabiliriz de şu ilkellikten kurtuluruz’ Bunu düşünebilecek kadar bir empaty yeteneğine sahip değilsin demektir.

2. Sen Katar Devletisin. Nüfusun çok az. Az sayıda gençlerine Tıp, Eczacılık vs okutamayacak, çocuklarını ortada bırakacak ve nerede okutsam diye fellik fellik üniversite arayacak bir ülke olur musun? Katar’a birkaç tıp fakültesi ve dünyanın en iyi tıp insanlarını bu üniversitene getiremeyecek kadar aciz bir ülke olur musun? Bunu düşünemeyecek kadar eleştirel becerin gelişmemiştir.

3. Google’a ‘Katar’lı Öğrenciler Türkiye’de tıp fakültelerine sınavsız mı girecek?’ diye yazıp, haberi sallayanların dışında protokol maddelerine ulaşabilecek kadar araştırma, sorgulama, çapraz okuma becerin gelişmemiştir.

4. Bütün bunların ötesinde, ‘Arap’ deyince, ‘bizim hacı paralarımız olmasa aç kalırlar, bize muhtaçlar. Hepsi Sudan standartlarında yaşıyorlar, üniversite görmemişler, ilkeller’ gibi ırkçı, üstenci ve gerçek olmayan bir algıya sahipsin. Bu algı rahmetli Einstein’e göre bir çocukluk hastalığıdır. Yani büyüyememişsin. Ve Üniversitede senin işin yoktur.

Tabii ki Cumhuriyet, sözcü, evrensel gibi gazeteler (Onları da bir facebook sayfası trollemiş  https://www.dogrulukpayi.com/dogrulama/katarli-genclere-turkiye-de-sinavsiz-tip-egitimi-hakki-verildigi-iddiasi ) ve haber siteleri milyonlarca öğrencinin sınava bir gün sonra girecekleri bir aşamada çocukları rahatsız etmek, demoralize etmek için bu haberi tahrif ederek yayınlamış değillerdir. Onlar sadece IQ testi yapmayı murad etmişlerdir !

Acaba?
Mümkün müdür?

Eleştirel düşünme becerisi gelişmiş tüm öğrencilere başarılar dilerim (Kalp)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.