SON DAKİKA
Hava Durumu

Zombiler!

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2019 19:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2019 19:00

Filmlerde gördüğünüz o korkunç insan yiyen zombilerden bahsetmiyorum. Benim bu başlıkta adını verdiğim zombiler başka. Ben gerçekten var olan zombilerden bahsediyorum. Anlatmaya çalıştığım tıp dünyasında tartışılan zombiler. Bakın biraz bilgi verip daha açık anlatmaya gayret edeyim;

Ünlü Harvard Üniversitesi mezunu olan Kolombiya asıllı Kanadalı etnobotanist (Bitkiler ve hayvanlar arasındaki ilişkileri inceleyen bilim adamı ) Wade Davis zombilerin farmakolojik durumu ile ilgili iki kitap yayınladı; The Serpent and the Rainbow (Yılan ve Gökkuşağı) (1985) ve Passage of Darkness: The Ethnobiology of the Haitian Zombie (Karanlığın pasajı: Haitili zombilerin etnobiyolojisi) (1988). Davis 1982 yılında Haiti’ye gitmiş ve orada yaptığı araştırmalar sonucunda, yaşayan bir insanın iki özel tür tozu almasıyla bir zombiye dönüştürülebileceğini iddia etmişti.

Bunlardan ilki coup de poudre (Fransızca: 'toz çarpması') içerisinde bulunan tetrodotoxin (TTX) maddesi nedeniyle insana doğru dozda verildiğinde ölü benzeri duruma neden olabilir. Tetrodotoxin Japonların yemek zevkini oluşturan, fugu ya da kirpi balığı içinde bulunan zehirli toksin ile aynı özelliklere sahiptir. Öldürücü etkisi olan bu maddenin 1 mg’lık dozu insanı günlerce bilinci açık olmasına rağmen, yarı ölü bir durumda bırakabilir. İkinci toz ise (şaşkınlık veren halüsinasyon etkisi vardır) insanı bilinçsiz ve kendi istemi dışında hareket eden zombi benzeri bir duruma sokar.

Bu zombilerden bizde de epey bir miktarda olduğunu biliyor muydunuz?

Evet var!

Bunları tespit etmek için de bilim adamı olmaya gerek yok. Neden olmadığını da basitçe anlatayım;

Zombiler “Bir insandan ayırt edilmesi imkânsız ama şuur, duygu ve şahsi melekeleri olmayan kişi.” Olarak tarif ediliyor.

Gelelim bizdeki zombilere. Yapılan her iyi işe anlayıp dinlemeye bile gerek duymadan karşı çıkanlar var mı? Var.

Kanal İstanbul yapılmasını vatana ihanet olarak nitelendirenler var mı? Var.

Yerli malı araba tanıtıldığında şoka girip, anlamsız laflar eden, mesela “Ortada fabrika yok. Gösterdikleri İtalya’da yapılmış bir prototip. Yerli malı bunun neresinde?” diye söylenenler var mı? Var.

Bütün bu eylemler “Bir insandan ayırt edilmesi imkânsız ama şuur, duygu ve şahsi melekeleri olmayan kişi.” Tarifine uyuyor mu? Uyuyor.

Kanadalı etnobotanist Edmund Wade Davis’i Türkiye’ye davet ettim. Gelip burada bir inceleme yapsın.

Eminim bulduklarını yayınlarsa Nobel ödülünü garanti eder…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.